vrijdag 20 maart 2015

De eenheid van materie (9) en geest (0)

Getallen zijn de brug tussen geest en materie zeiden reeds de oude wijzen zoals Plato. Maar weten we ook hoe we dat kunnen toepassen ?


De meest voor de hand liggende zaken zien we makkelijk over het hoofd. Volgens wat ons in school geleerd werd, zijn getallen immers slechts wiskundig manipuleerbare objekten waar geen hogere betekenis aan gegeven kan/moet worden. Dat wordt echter niet bevestigd door de feiten.

De symboliek van de cirkel, het symbool dat bij uitstek voor eenheid (van bewustzijn) staat, spreekt   nochtans in duidelijke taal tot ons. Nemen we het eenvoudige geometrische symbool van de cirkel bestaande uit een (midden)punt of centrum en zijn periferie (omtrek), tevens - niet toevallig - ook het symbool voor onze Zon.


Het centrum (van de cirkel) vertegenwoordigt de Oorsprong, de Bron van Bewustzijn of kortweg Geest en correspondeert met het getal 0, het getal dat ooit werd uitgevonden in het oude India, vermoedelijk afkomstig uit de Vedische cultuur. Merk ook op dat we hier de wetten van equivalentie gebruiken afkomstig van de Veda: iets (op dit niveau) correspondeert met iets (op een ander niveau).

De omtrek van de cirkel, de periferie, is de fysieke wereld om ons heen, en staat symbool voor de fysieke omstandigheden, voor de dynamiek van ons fysieke Universum of kortweg voor Materie. Dit is het domein dat correspondeert met de 9.

Merk op dat bovenstaand symbool van de Zon ons letterlijk of expliciet de eenheid of integraliteit van beide bestaansniveaus toont: het middelpunt van de cirkel maakt immers integraal deel uit van dat symbool. Het zit er in verweven net als de adem in ons lichaam.

De eenheid van beide, de eenheid van geest en materie, van 0 en 9, wordt ook op heel eenvoudige manier aangetoond met volgend mathematisch voorbeeld, we nemen een willekeurig getal:
10794: 1 + 0 + 7 + 9 + 4 = 21 --> 3. Het getal 10794 wordt dus gereduceerd tot het getal 3.
Maar het kan nog eenvoudiger als we rekening houden met de inwisselbaarheid of gelijkwaardigheid van de 0 en de 9 als volgt:

10794: laat de 0 en de 9 vallen of 174: 1 + 7 + 4 = 12 --> 3. We bekomen hetzelfde resultaat.
Je kan dit doen met gelijk welk getal. Neem het jaar 2009: in één oogopslag is het resultaat 2, want alle nullen en alle negens kan men gewoon laten vallen.

Het is een opmerkelijke eigenschap die we enkel bij deze 2 grondgetallen tegenkomen. Merk op dat het getallenstelsel dat we hier gebruiken is: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en niet het gebruikelijke tiendelige stelsel. Het getal 10 wordt in het negendelig stelsel aldus gereduceerd tot 1 + 0 = 1 --> 1.

In een vorig artikel over "Is er een heilige code ingebed in ons systeem van getallen" zagen we hetzelfde fenomeen terugkomen maar vanuit een andere invalshoek: het spel met de geometrie van de cirkel toonde aan dat in het negendelig stelsel de negen eigenschappen vertoont van zowel "alle getallen" als van "niets" (0), het "niets dat geen niets is" want het is de Oorsprong of Geest/Bewustzijn zelf.  

Negen en nul zijn equivalent, twee dimensies in één, het Ene in het Vele. Zijn en Worden, Statisch en Dynamisch, Rust en Beweging, Stilte en Geluid, Geest en Materie. Twee kanten van dezelfde munt. EEN munt.

Als conclusie zou ik het volgende willen belichten. We leven in een zeer onevenwichtige, eenzijdige wereld/maatschappij die enkel met de uiterlijke, fysieke werkelijkheid rekening houdt en die het centrum, de 0, het aspekt geest of bewustzijn, negeert of marginaliseert en zich compleet verliest in de materiele kant van het bestaan. Het zegt genoeg dat modern neurologisch onderzoek naar de werking van onze hersenen onze geest, ons bewustzijn, tracht te verklaren door het chemische samenspel in onze hersenen, als gevolg/bijzaak van de materiele dimensie. Terwijl de twee niveaus van ons bestaan, geest en materie, op hetzelfde niveau staan en niet los van elkaar kunnen gezien worden. Het ene is niet inferieur of superieur aan het ander. Ze evolueren samen, ze vormen een eenheid